Započeo je međunarodni istraživački projekt CRESCINE o filmskoj industriji na malim europskim tržištima

Započeo je međunarodni istraživački projekt CRESCINE o filmskoj industriji na malim europskim tržištima u kojem kao partner iz Hrvatske sudjeluje Odjel za kulturu i komunikacije Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO), a Zagreb Film Festival i Propeler Film uključeni su kao pridruženi partneri.

Riječ je o trogodišnjem (2023.-2026.) znanstveno-istraživačkom projektu pod nazivom „Povećanje međunarodne konkurentnosti filmske industrije na malim europskim tržištima“ (CRESCINE). Projekt je financiran kroz EU program Obzor Europa, a koordinira ga Sveučilište Lusófona iz Portugala te uključuje ukupno 26 partnera iz akademske zajednice i filmske industrije, kao što su: EFA, EFAD, IADT, MTU, Lumière, OLFFI, SOGOFIF, Storytech, Sveučilište u Aarhusu, Sveučilište u Tallinu i drugi.

CRESCINE kroz svoja istraživanja i aktivnosti teži povećati konkurentnost filmske industrije u malim zemljama u Europi, poboljšati međunarodnu cirkulaciju filmova i ostalih audiovizualnih sadržaja koji dolaze s malih europskih tržišta te time doprinijeti kulturnoj raznolikosti. Orijentiran je na direktnu suradnju s filmskom zajednicom i na izradu javnopolitičkih preporuka za poboljšanje rada filmske industrije u Europi. To će se postići razumijevanjem, uključivanjem, osnaživanjem i konačnom transformacijom malih europskih tržišta polazeći od istraživanja i pilotiranja u sedam zemalja (Belgija (Flandrija), Danska, Estonija, Hrvatska, Irska, Litva i Portugal). Detaljnije informacije o misiji i ciljevima projekta, uključenim organizacijama te projektnom timu dostupne su na ovoj poveznici.

Projekt je preliminarno predstavljen na ovogodišnjem Berlinaleu, dok će službeno predstavljanje glavnih ciljeva projekta europskoj filmskoj zajednici biti održano u sklopu Festivala u Cannesu 22. svibnja 2023. godine u 11:30 sati na glavnoj pozornici Marché du Film (Riviera). Više informacija kao i registracija za događaj dostupna je na ovoj poveznici.

Detaljnije informacije potražite na mrežnoj stranici projekta.