ZFF gostuje na Ljetnoj pozornici Tuškanac od 21. do 24. srpnja!

Od srijede, 21. srpnja do subote, 24. srpnja Zagreb Film Festival predstavit će četiri naslova iz ovogodišnje distribucije u omiljenom zagrebačkom kinu na otvorenom – Ljetnoj pozornici Tuškanac. U jedinstvenom noćnom ambijentu u neposrednoj blizini Dubravkina puta publika će moći pogledati poljski film Influencerica Magnusa von Horna, indijski Fotografija Ritesha Batre, njemački Undine Christiana Petzolda te srpski film koji je ujedno i hrvatska manjinska koprodukcija Otac Srdana Golubovića.

Influencerica, zanimljiva posveta ludilu društvenih mreža švedsko-poljskog redatelja Magnusa von Horna, prati tri dana u životu fitness-influencerice Sylwije nudeći nam uzbudljiv pogled iza kulisa te fascinantne industrije. Energična i predana svom poslu, Sylwijina javna persona pršti zaraznom pozitivnošću. No u intimi četiri zida njezina prpošna osobnost postaje hladno povučena i otkriva bolnu prazninu ispod brižno izgrađene blještave fasade. Iako je kao zvijezda društvenih mreža okružena odanim zaposlenicima i stotinama tisuća obožavatelja, Sylwia žudi iskusiti istinsku prisnost. Kada s fanovima podijeli svoje osjećaje usamljenosti, zauzvrat dobit će više nego što je očekivala. Film je izabran u službenu selekciju Cannesa 2020. i hvaljen od kritike, a prikazan je na prestižnim međunarodnim festivalima kao što su oni u Rotterdamu, Göteborgu i Tallinnu te u natjecateljskom programu Zagreb Film Festivala 2020.

Dobitnik Zlatnih kolica za film Pogrešna dostava na ZFF-u 2013, indijski redatelj Ritesh Batra u svom šarmantnom novom filmu Fotografija inspiraciju crpi iz bolivudskih mjuzikla i Shakespeareovih komedija kako bi ponudio malo drukčiju priču o ljubavi u kontradiktornom svijetu urbane Indije. Siromašni ulični fotograf Rafi slika turiste u Mumbaiju kako bi pomogao baki otkupiti njihovu staru obiteljsku kuću. Ali baku more druge brige: Rafi još nema ženu. Kako bi je umirio, nagovori neznankinju s jedne od fotografija da pred bakom glumi njegovu zaručnicu. Dok granica između zamišljenih i pravih emocija postaje sve mutnija, njihova fiktivna veza susreće se sa sasvim stvarnim klasnim i društvenim preprekama. Film je svjetsku premijeru imao na prestižnom Sundance Film Festivalu, a na Berlinaleu je prikazan u sklopu programa Special Gala.

Četvrti cjelovečernji naslov u opusu Srdana Golubovića, jednog od najvažnijih suvremenih srpskih redatelja, te ujedno hrvatska manjinska koprodukcija, Otac donosi priču o nezaposlenom nadničaru koji, nakon što mu socijalna služba oduzme djecu, napušta svoje malo selo na jugu Srbije i pješice kreće na put prema Beogradu gdje planira svoj slučaj iznijeti samome ministru. Film temeljen na stvarnom događaju svoju je svjetsku premijeru imao u programu Panorama Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu gdje je osvojio nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija, da bi potom bio prikazan na brojnim svjetskim festivalima i ovjenčan nizom nagrada, između ostalog nagradom publike Zlatna vrata na Pulskom filmskom festivalu, i to kao prvi film u povijesti tog festivala ocijenjen s prosječnom ocjenom publike 5.0. U naslovnoj ulozi oca koji od gubitnika s društvene margine postaje junakom našega doba impresivnu glumačku interpretaciju ostvario je Goran Bogdan, za koju je nominiran za nagradu Europske filmske akademije (EFA) u kategoriji najboljeg europskog glumca, čime je postao prvi hrvatski glumac nominiran za tu prestižnu nagradu.

Najnovije ostvarenje popularnog njemačkog redatelja Christiana Petzolda Undine moderna je bajka inspirirana mračnim mitom o vodenoj vili koja dušu može zaslužiti tek udajom za čovjeka. Film prati Undine, povjesničarku i urbanu mladu ženu zaposlenu u muzeju. Kada je njezin ljubavnik Johannes ostavi, Undine se mora pokoriti drevnom mitu: ako je muškarac kojeg voli izda, ona ga mora ubiti i vratiti se u vodu. Ali prije nego što uspije izvršiti svoj naum, za oko će joj zapeti Christoph. U ovoj suvremenoj reinterpretaciji Male sirene, Undine zbacuje sa sebe ulogu odbačene, bespomoćne žene i ponovno se zaljubljuje. “Neobično lijepo ostvarenje jednog od najboljih njemačkih redatelja” (Boyd van Hoeij, The Hollywood Reporter) na prestižnom je Berlinaleu, osim Srebrnim medvjedom za glavnu žensku ulogu, ovjenčano i nagradom FIPRESCI. Undine je također nominirana u dvije kategorije nagrade Europske filmske akademije (EFA), popularno nazvane “europskim Oscarima” za najbolji europski film i najbolju europsku glumicu.

……………………..

Raspored projekcija:

21.7. SRIJEDA, 21:30h – INFLUENCERICA, Magnus von Horn, Poljska, Švedska, 105’

 

22.7. ČETVRTAK, 21:30h – FOTOGRAFIJA, Ritesh Batra, Indija, Njemačka, SAD, 109’

 

23.7. PETAK, 21:30h – OTAC, Srdan Golubović, Srbija, Francuska, Njemačka, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, 120’

 

24.7. SUBOTA, 21:30h – UNDINE, Christian Petzold, Njemačka, Francuska, 90’

 

Ulaznice po cijeni 30 kn možete nabaviti od 21. srpnja na blagajni Ljetne pozornice Tuškanac, Dubravkin put b. b. (radno vrijeme: 20:00 – 21:30).

NAPOMENA:

Prilikom održavanja programa na Ljetnoj pozornici Tuškanac vodit će se računa o poštivanju svih važećih preporuka Civilnog stožera i HZJZ-a za suzbijanje Covida-19 kako bi se gledateljima omogućio što sigurniji boravak na projekcijama. Sve mjere redovno se ažuriraju na internetskoj stranici Ljetne pozornice Tuškanac: https://ljepotu.hr/mjere-sigurnosti/.