ZFF Industrija: Kako film mijenja svijet

Program Industrija, platforma Zagreb Film Festivala namijenjena filmskim profesionalcima, ali i svim zainteresiranima koji žele znati više o procesima nastajanja audiovizualnih djela, održat će se ove godine online tijekom sedam festivalskih dana i uz podršku partnera HUB385.

Uz ostale edukativne i praktične sadržaje program Industrije ove godine uključuje čak pet zanimljivih predavanja koja pokrivaju širok spektar tema, od uvida u kreativne metode jednog od najcjenjenijih europskih modernih redatelja današnjice, Radua Judea, preko predavanja američke script-doktorice Bobette Buster, koja će nam otkriti što stoji iza naše ljubavi prema određenim filmovima, sve do masterclassa o dizajniranju čudovišta u videoigrama, koje će održati Cornelia Geppert, kreativna šefica uspješnog njemačkog studija Jo-Mei Games.

Rumunjski redatelj Radu Jude održat će predavanje na temu sličnosti i razlika njegovih metoda pri radu na igranim i dokumentarnim filmovima, polazeći od svoje izjave kako nikad nije našao osobni filmski stil niti će ga ikada pronaći. Predavanje koje moderira redatelj Igor Bezinović ZFF donosi u suradnji s udrugom Restart. U programu Ponovno s nama na ovogodišnjem festivalu publika će imati prilike vidjeti i najnoviji Judeov film, Velika slova, ostvarenje u kojem seže duboko u arhive Ceauşescuova režima.

Očaranost na djelu: Kako film mijenja svijet naziv je predavanja američke script-doktorice Bobette Buster koje ZFF organizira u suradnji sa Savezom scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID). U dvosatnom predavanju Bobette Buster uz korištenje isječcima klasika analizirat će kako redatelji grade odnos s publikom korištenjem univerzalnim principima filmskog jezika te kako postavljanjem pravih pitanja zaljubljuju publiku u svoje likove.

Stalni fokus Industrije na potencijal i moguće pravce razvoja videoigara kulminirat će ove godine u čak dva predavanja posvećena ovoj rastućoj grani audiovizualne umjetnosti, i to kroz teme usamljenosti u videoigrama te mogućnosti europskih koprodukcija.

Cornelia Geppert održat će masterclass pod nazivom Videoigre: Dizajn čudovišta temeljen na ljudskim emocijama, u kojem će predstaviti igru Sea of Solitude o borbi s unutarnjim čudovištima i prevladavanju samoće. Kao vrlo osoban projekt Geppert i njezina studija Jo-Mei, igra se bavi problemima mentalnog zdravlja, a Sea of Solitude slijedi premisu da se ljudi kad postanu preusamljeni pretvaraju u čudovišta.

Stručnjak Europske komisije za financiranje kulturnog i kreativnog sektora i međusektorsko financiranje te suosnivač SpielFabriquea, francusko-njemačkog akceleratorskog programa za videoigre, Thierry Baujard, održat će predavanje pod nazivom Igre bez granica: europske koprodukcije na temu povećanja državnih potpora u europskim zemljama za proizvodnju videoigara. Francuska i Njemačka već su započele proces u kojem im se mnoge zemlje pridružuju, a tema predavanja bit će i mogući načini da i Hrvatska bude dio tog modela.

Nakon predavanja slijedi kratak panel na kojem će se razgovarati o mogućnostima sudjelovanja hrvatske industrije videoigara u europskim koprodukcijama. Panel će moderirati Srđan Laterza, a sudionici su Thierry Baujard (SpielFabrique), Andrej Levenski (Klaster hrvatskih proizvođača računalnih igara), Chris Marcich (ravnatelj HAVC-a) i Davor Švaić (ADU). Događanja koja prate segment videoigara realizirana su u sklopu projekta DigiTelling u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj i Goethe-Institutom Kroatien.

O televizijskom pripovijedanju te promicanju dramskih televizijskih projekata na međunarodnom tržištu bit će riječi na predavanju iskusnih scenaristica i producentica Helene Granqvist i Valerije Richter u organizaciji DKE – Ureda MEDIA Hrvatske i Srbije.

Važni segmenti u ciklusu proizvodnje filma, od razvoja scenarija, pripreme TV-projekata, koprodukcijskih mogućnosti do pakiranja projekta, u stalnom su fokusu Industrije, a ove godine upotpunit će ih panel-rasprava o izazovima u audiovizualnoj umjetnosti uslijed pandemije COVID-19, organizirana u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i DKE – Uredom MEDIA Hrvatske.

Masterclass-predavanja u okviru programa Industrija otvorena su za javnost, a moći će se pratiti putem online streaminga na službenoj stranici Zagreb Film Festivala www.zff.hr i na društvenim mrežama.