ZFF na Ljetnoj pozornici Tuškanac od 28. do 30.7.!

Od utorka, 28. srpnja do četvrtka, 30. srpnja Zagreb Film Festival predstavit će tri naslova iz ovogodišnje distribucije u omiljenom zagrebačkom otvorenom kinu – Ljetnoj pozornici Tuškanac. U jedinstvenom noćnom ambijentu u neposrednoj blizini Dubravkina puta publika će moći pogledati islandski film Mlijeko Grímura Hákonarsona, čileanski Ema Pabla Larraína te belgijski Bosonogi car Jessice Woodworth i Petera Brosensa, film koji je i hrvatska manjinska koprodukcija gotovo u cijelosti snimljena na Brijunima.

Mlijeko, novi film Grímura Hákonarsona, autora islandske uspješnice Ovnovi, bit će prikazan u utorak, 28 srpnja. Ova iskrena i humorna drama o ženi koja će uzdrmati svoju lokalnu zajednicu nakon što se suprotstavi korumpiranom sustavu još je jedan u nizu sjajnih nezavisnih naslova koji posljednjih godina čine islandsku kinematografiju jednom od najzanimljivijih na svijetu. Nakon prošlogodišnjeg islandskog hita Halla ide u rat redatelja Benedikta Erlingssona u kojem glavna junakinja ratuje protiv industrijskog giganta i spašava zemlju od ekološke katastrofe, Hákonarsonov film sjajno se nastavlja s nešto intimnijom pričom o ženi iz male zajednice koja se usudi usprotiviti koruptivnom sistemu. Oba autora pokazuju da često idealizirana politička zajednica Islanda ipak nije imuna na korupcijske afere i daju zanimljiv i iskren uvid u mogućnost borbe protiv njih.

U srijedu, 29. srpnja na programu je Ema, film čuvenog čileanskog redatelja Pabla Larraína (Tony Manero, Klub, Neruda, Jackie) o neukrotivoj i intrigantnoj plesačici Emi čiji se brak s koreografom Gastónom raspada kada nakon potresnog incidenta odluče vratiti posvojenog sina Pola. Rastrgana krivnjom, Ema utjehu traži na ulicama Valparaísa gdje nastupa sa svojom plesnom skupinom, pronalazi nove ljubavnike i provodi tajni plan kojim namjerava ponovno ujediniti svoju obitelj. Izuzetno karizmatična glavna glumica Mariana di Girolamo u ovom je filmu ostvarila ulogu koja se pamti, dok glavnu mušku ulogu nosi slavni meksički glumac Gael García Bernal. Cjelokupni glumački ansambl povezan je gotovo opipljivom kemijom koja ovaj film čini dinamičnim, uzbudljivim i izrazito strastvenim. Glazbu je skladao poznati elektronički glazbenik Nicolas Jaar (Dheepan, 2015), a film je u Veneciji osvojio nagradu UNIMED.

Trodnevni program u četvrtak, 30. srpnja zaključit će film Bosonogi car domaćoj publici dobro poznatog redateljskog para Woodworth-Brosens, sklonog istančanom humoru i političkoj satiri, čije filmove na ZFF-u pratimo još od Khadaka (2006). Nakon uspjeha komedije Kralj Belgijanaca, film Bosonogi car donosi nove (ne)zgode naslovnog junaka, a važne uloge u filmu povjerene su glumačkim legendama Geraldine Chaplin i Udu Kieru. Nakon što u incidentu u Sarajevu zadobije prostrijelnu ranu uha, belgijski kralj budi se na Brijunima, nekadašnjoj znamenitoj Titovoj rezidenciji. Dok pokušava pobjeći s otoka, stiže izaslanik koji ga obavještava da je proglašen prvim carem nacionalističke Nove Europe. Ova britka politička satira s brojnim povijesnim referencama u kojoj je ismijavanje postojano, a apsurdi uvjerljivi, premijerno je prikazana na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a u cijelosti je snimljena u Hrvatskoj, na Brijunima kao glavnoj filmskoj lokaciji te u Puli.

Tijekom kolovoza na Ljetnoj pozornici Tuškanac bit će prikazano još nekoliko naslova s prethodnog izdanja Zagreb Film Festivala, među kojima će, ususret redovnoj distribuciji u rujnu, pretpremijerno biti prikazan i film O beskraju Roya Anderssona.

 Raspored projekcija:

28.7. UTORAK, 21:30h – Mlijeko, Grímur Hákonarson, Island, Danska, Njemačka, Francuska, 92’

29.7. SRIJEDA, 21:30h – Ema, Pablo Larraín, Čile, 102’

30.7. ČETVRTAK, 21:30h – Bosonogi car, Jessica Woodworth i Peter Brosens, Belgija, Nizozemska, Hrvatska, Bugarska, 98’

Ulaznice po cijeni 30 kn možete nabaviti od 20. srpnja na internetskoj stranici zff.kupiulaznicu.hr, a od 28. srpnja na blagajni Ljetne pozornice Tuškanac, Dubravkin put b. b. (radno vrijeme: 20:00 – 21:30).

 NAPOMENA:

Prilikom održavanja programa na Ljetnoj pozornici Tuškanac vodit će se računa o poštivanju svih važećih preporuka Civilnog stožera i HZJZ-a za suzbijanje Covida-19 kako bi se gledateljima omogućio što sigurniji boravak na projekcijama. Sve mjere redovno se ažuriraju na internetskoj stranici Ljetne pozornice Tuškanac: https://ljepotu.hr/mjere-sigurnosti/.