ZFF putuje u rekordan broj gradova

ZFF-ov putujući program i ove godine prenosi djelić festivalske atmosfere u druge hrvatske gradove. Od četvrtka, 18. studenoga, pa sve do kraja tjedna, u odabranim filmovima iz festivalskog programa uživat će publika u više od 20 gradova i mjesta diljem Hrvatske. U kinima u Splitu (Kinoteka Zlatna vrata, Kino Karaman), Korčuli (Centar za kulturu Korčula), Puli (Kino Valli), Velom Lošinju (Kino Veli Lošinj), Rijeci (Art-kino Croatia), Novoj Gradiški (Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković), Samoboru (Pop-up Kino Samobor), Glini (Hrvatski dom Glina), Šibeniku (Kuća umjetnosti Arsen), Bjelovaru (Kulturni i multimedijski centar Bjelovar), Dubrovniku (Kinematografi Dubrovnik), Velikoj Gorici (Pučko otvoreno učilište Velika Gorica), Varaždinu (Kino Gaj), Koprivnici (Kino Velebit), SOS Dječjem selu Ladimirevci, SOS Dječjem selu Lekenik, Lastovu (Kino Mediteran Lastovo), Prelogu (Dom kulture grada Preloga), Čakovcu (Centar za kulturu Čakovec), Osijeku (Kinoklub kina Urania), Zadru (Kino Zona) i Zaboku (Zelena dvorana) na programu će biti četiri filmska naslova.

Ostvarenje koje se u kategoriji dugometražnog filma natječe za ZFF-ova Zlatna kolica, Čovjek koji je prodao svoju kožu redateljice Kaouther Ben Hania, prvi je tuniski film nominiran za Oscara. Priča o mladom sirijskom izbjeglici koji završava kao eksponat u europskim muzejima inspirirana je stvarnim događajem – kontroverznim slučajem belgijskoga konceptualnog umjetnika Wila Delvoyea koji je 2008. tetovirao leđa Tima Steinera i kao umjetničko djelo prodao ga njemačkom kolekcionaru za višemilijunski iznos. U maestralno odigranoj glavnoj ulozi nastupa sirijski glumac Yahyu Mahayni, koji je za ovu ulogu ovjenčan nagradom sekcije Horizonti u Veneciji, a jednu od uloga tumači i Monica Bellucci.

Među filmovima iz programa Ponovno s nama za ZFF-ov putujući paket odabrano je novo ostvarenje belgijskog majstora obiteljske drame Joachima Lafossea. Moćna i uzbudljiva ljubavna drama Nemirni na intiman i autentičan način hvata se ukoštac s temom utjecaja bolesti na obiteljsku dinamiku, a inspirirana je autorovim odrastanjem uz bipolarnog oca. Film se u službenom natjecateljskom programu natjecao za ovogodišnju Zlatnu palmu.

Lanjski ZFF-ov laureat, Oaza u režiji Ivana Ikića, neobična je ljubavna priča smještena u beogradski dom za djecu i mlade s posebnim potrebama. Nakon svjetske premijere u Veneciji, gdje je osvojio nagradu Europa Cinemas Label, film o ljubavnom trokutu u kojem glavne uloge tumače štićenici spomenutog doma osvojio je više od deset nagrada, uključujući glavne nagrade ZFF-a te beogradskog FEST-a.

Najmlađoj publici namijenjen je film iz programa KinoKino festivala koji se održava paralelno sa ZFF-om – Još samo malo Hamyja Ramezana iz perspektive dječaka prati iransku obitelj koja živi u Finskoj i nastoji dobiti boravišnu dozvolu. Topla priča o odrastanju i prihvaćanju prikazana je na Berlinaleu u programu Generacija KPlus.