ZFF svojim 17. izdanjem ulazi u novo poglavlje

Zagreb Film Festival, najveća zagrebačka filmska avantura, održat će se po sedamnaesti put od 7. do 17. studenog u kinu Tuškanac, MSU, Dokukinu KIC, KUC Travno, NS Dubrava i Laubi. Nakon više od deset godina, ZFF se nalazi na novom početku te u novo poglavlje ulazi bez svoje najveće i najljepše kinodvorane, kina Europa, čija je budućnost i dalje neizvjesna – s nadom u bolju i svijetliju budućnost kinoprikazivaštva u Zagrebu.

Okosnicu festivala, kao i dosad, čini glavni natjecateljski program dugometražnog i kratkometražnog filma, koji daje pregled najbolje recentne produkcije debitantskih i drugih filmova iz cijeloga svijeta te natjecateljski program domaćeg kratkog metra Kockice, platforme kroz koju su sa svojim kratkometražnim radovima prošetala sva najvažnija novija imena domaćeg filma.

Među desetak naslova koje će ZFF ove godine prikazati u glavnom natjecateljskom programu dugometražnog igranog filma uvršten je Beanpole, film s potpisom trenutno najtraženijeg talenta na europskoj festivalskoj sceni, mladog ruskog autora Kantemira Balagova.

Natjecateljski program Ponovno s nama u novu festivalsku godinu također ulazi u pomalo redizajniranom izdanju: dosad je okupljao autore koje ZFF kontinuirano prati kroz svoje programe, a od ove godine u obzir dolaze i filmovi koji su distribuirani odnosno praćeni kroz programe kina Europa. Najboljem filmu iz programa dodijelit će se nagrada Zlatni bicikl, a novost je i da umjesto žirija, od ove godine o pobjedniku odlučuje publika. U ovogodišnjem programu gledat ćemo, među ostalim, filmove dvojice etabliranih nordijskih redatelja Roya Anderssona i Grímura Hákonarsona.

Niz sjajnih filmova moći će se pogledati i u natjecateljskom programu filmova za mlade PLUS, kao i popularnim popratnim programima: Velikih 5, Bibijada, Moj prvi film, Dani LUX filma te Festivali pod reflektorom. Osmo izdanje edukativne platforme za umrežavanje profesionalaca INDUSTRIJA kao i dosad uključit će niz radionica, predavanja, panela i pitching forum studentskih projekata iz regije.

Nakon što je lani obišao 16 rekordnih gradova, program ZFF putuje nastavlja se i ove godine. Tako će nekoliko odabranih naslova iz aktualnog programa biti prikazano u Samoboru, Bjelovaru, Slatini, Pazinu, Varaždinu i drugim gradovima.