Glumac Paul Dano obećava i kao redatelj

U glavnom natjecateljskom programu dugometražnih filmova ove godine gledamo debitantski uradak redatelja Paula Danoa koji se proslavio ulogom u filmu Mala Miss Amerike prikazanim na ZFF-u 2006. godine. Film Divljina (Wildlife), adaptacija romana Richarda Forda, bavi se pričom o tinejdžeru Joeu čije je odrastanje obilježeno krizom u odnosu njegovih roditelja.

Odrastajući, Joe shvaća otprilike kako život funkcionira i kako se treba prilagoditi. Majka, koju glumi Carey Mulligan, preispituje sebe i svoj život te pokušava shvatiti tko je ona te što se krije iza njezinog lica savršene kućanice. Odličan partner u cijeloj toj igri otkrivanja i saznanja je otac kojeg tumači holivudska zvijezda Jake Gyllenhaal. U filmu gledamo zbunjene odrasle ljude u pokušaju iskazivanja svojih osjećaja, ali kako je radnja prikazana iz tinejdžerske perspektive, dobivamo dodatnu dimenziju pogleda.

Paul Dano je sa svih strana hvaljen za svoj prvijenac nakon svjetske premijere na Sundanceu. Redatelj brine o svojim likovima i njihovoj karakterizaciji, ali, ono što je možda najvažnije, vjeruje svojim glumcima. Divljina dopušta likovima da pokažu i svoju krhku stranu, da budu kakvi stvarni ljudi i jesu, komplicirani i griješni. Dano odlično shvaća, a to je jedna od predivnih stvari koje ovaj film pruža, da postoji ljepota čak i u greškama koje možemo napraviti u životu, jer upravo to je ono što nas čini ljudima.

Film nije melodramatičan, niti pretjeran i preglumljen. Dano mu pristupa čiste glave i uma, a u svemu tome pomogla mu je njegova djevojka, glumica Zoe Kazan (Moja ljubavna priča) koja je s njim radila na scenariju. Odrasli počine mnoge greške, ali ono što daje filmu notu nade je osjećaj ljudskosti.