Ljeto kada sam naučila letjeti

  • Radivoje Andrić
  • Srbija, Hrvatska, Bugarska, Slovačka
  • 2022.
  • 89'
  • Leto kada sam naučila da letim
Režija
Radivoje Andrić
Scenarij
Ljubica Luković
Glumci
Klara Hrvanović, Olga Odanović, Snježana Sinovčić, Žarko Laušević, Luka Bajto, Ema Kereta Rogić
Direktor fotografije
Dušan Joksimović
Montaža
Dejan Urošević
Glazba
Vasil Hadžimanov
Producent
Maja Popović, Milan Stojanović
Produkcija
Sense Production

Ljeto kada sam naučila letjeti priča je o odrastanju koju je u filmski scenarij prema istoimenom romanu Jasminke Petrović pretočila mlada scenaristica Ljubica Luković.

Pred dvanaestogodišnjom Sofijom je naizgled najdosadnije ljetovanje ikada – ljetovanje s dvije bake. Jedna je njena baka, s kojom dolazi iz Beograda, a druga je bakina sestra s Hvara koju Sofija nikada nije upoznala – obiteljske su se veze pokidale i treba ih obnoviti. Iako Sofiji prijeti ljetovanje bez wirelessa u društvu dvije starice, idiličan jadranski otok, prvi poljubac, pomirenje obitelji, ali i suočavanje s tugom pretvorit će ga u neprocjenjivo i nezaboravno iskustvo. Sofija odrasta.

Novi kino-hit Radivoja Andrića (Kad odrastem bit ću kengur) redovnoj je distribuciji već prikupio 200.000 gledatelja, a domaćoj će publici biti premijerno predstavljen u programu Pulskog filmskog festivala, nakon čega će uslijediti hrvatska distribucija.

Radivoje Andrić

Radivoje Andrić je filmski i televizijski redatelj čija su ostvarenja, nakon ogromne popularnosti kod domaće i regionalne publike, s vremenom stekla kultni status. Jedan je od rijetkih redatelja suvremene srpske kinematografije čiji su filmovi bili podjednako priznati od strane kritike, bili gledani i voljeni od domaće i regionalne publike, ali i uspješni na međunarodnim festivalima. Njegov dugometražni prvijenac Tri palme za dve bitange i ribicu (1998.) u SRJ pogledalo je 280.000 gledatelja, a sljedeći film, Munje! (2001.) nevjerojatnih 570.000 gledatelja. Andrićev film Kad porastem biću kengur u regiji je pogledalo 300.000 gledatelja, a nagrađen je na festivalima u Solunu i Motovunu. Autor je knjige za djecu Kako snimiti film, objavljene u Srbiji, Inodneziji, Kini i Poljskoj.