Poslije zime

  • Ivan Bakrač
  • Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Francuska
  • 2021
  • 101'
  • After the Winter
Režija
Ivan Bakrač
Scenarij
Ivan Bakrač
Glumci
Momčilo Otašević, Petar Burić, Ana Vučković, Ivona Kustudić, Maja Šuša
Direktor fotografije
Dušan Grubin
Montaža
Nataša Pantić
Glazba
Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz
Producent
Ivan Đurović, Snežana Nikčević
Produkcija
Artikulacija Film (ME), ABHO Film (ME)
Festivali i nagrade
Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima 2021.
Festival istočnoeuropskog filma u Cottbusu 2021.
Filmski festival Europa! Europa 2022.

Poslije zime,  debitantski dugometražni film crnogorskog redatelja i scenarista Ivan Bakrača, drama je o prijateljstvu i lutanjima grupe mladih ljudi na životnim prekretnicama. Ujedno to je nostalgična i humoristična posveta redatelja generaciji koja je sazrijevala uz ritmove Pocket Palme, Lollobrigide, Buč Kesidija i ostalih bendova okupljenih na soundtracku filma. Poslije zime okuplja ansambl talentiranih mladih glumaca iz regije koji predvode Ivona Kustudić, Ana Vučković, Momčilo Otašević, Petar Burić i Maja Šuša.

Petero prijatelja iz djetinjstva u kasnim dvadesetima, koji sada žive na različitim krajevima bivše Jugoslavije, trude se održati svoje prijateljstvo unatoč udaljenosti koja ih dijeli. Suprotstavljaju se patrijarhalnom nasljeđu, ignorirajući posljedice rata i osiromašenog gospodarstva. Jedne godine njihova bezbrižna eskapistička mladost naprasno završava.

Nakon svjetske premijere u Karlovym Varyma, film je prikazan u Cottbusu, bio je crnogorski kandidat za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma, a uskoro ga očekuje i prikazivanje u natjecateljskom programu beogradskog FEST-a.Nakon svjetske premijere u Karlovym Varyma, film je prikazan u Cottbusu, bio je crnogorski kandidat za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma, a uskoro ga očekuje i prikazivanje u natjecateljskom programu beogradskog FEST-a.

 

Ivan Bakrač

Ivan Bakrač rođen je 1987. godine u Crnoj Gori. Završio je filmsku režiju na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu. Režirao je i napisao više kratkih i srednjometražnih ostvarenja koja su prikazana i nagrađivana na brojnim međunarodnim festivalima, uključujući filmove Mala ali prava stvar (2011.), Ratovi (2013.), Koža će nam ostati siva (2014.) i Maleš (2016.). Njegov dugometražni prvijenac, Poslije zime (2021.), razvijan je na ZFF-ovoj radionici Moj prvi scenarij, a prikazan je na ovogodišnjem festivalu u Karlovym Varyma. Selektor je Filmskog festivala Herceg Novi.