Festival zatvorili ‘Čuvari formule’ Dragana Bjelogrlića

Dodjelom festivalskih nagrada i hrvatskom premijerom hladnoratovske drame s elementima trilera Čuvari formule, u prepunom kinu SC u prisustvu producenta, redatelja, scenarista, srpskog hitmejkera Dragana Bjelogrlića i glumaca Radivoja Bukvića, Alise Radaković i Jovana Jovanovića, u subotu u večernjim satima zatvoreno je 21. izdanje Zagreb Film Festivala.

Na ovogodišnjem festivalu prikazano je 115 ostvarenja, a za nagrade Zlatna kolica natjecalo se 26 filmova od čega 8 u dugometražnoj i nacionalnoj kratkometražnoj konkurenciji Kockice te 10 u međunarodnoj kratkometražnoj konkurenciji.

Poznati su i pobjednici 21. ZFF-a. Žiri dugometražnog filma u sastavu producentice Renée Hansen Mlodyszewski, producentice i glumice Labine Mitevske i redatelja Sebastiana Meisea glavnu je festivalsku nagradu, Zlatna kolica za najbolji dugometražni film, dodijelio filmu Kako se poseksati britanske autorice Molly Manning Walker uz obrazloženje: “Film koji nas je duboko potresao i potaknuo rasprave koje su nam još jednom pokazale koliko smo još zaglavljeni u različitim perspektivama. Gdje su sive zone onoga što se očekuje od nas? Koliko moramo biti precizni kako bi nas drugi razumjeli? S nezavisnom filmskom vizijom, sjajnom glumačkom postavom i intimnom režijom, ovaj film otkriva sloj po sloj koliko je naša koegzistencija krhka”.

Žiri kratkometražnog igranog filma: suosnivač i direktor festivala Vienna Shorts Daniel Hadenius-Ebner i redatelji Matjaž Ivanišin i Josip Lukić najboljim međunarodnim kratkometražnim filmom proglasili su “minimalistički, pametan i nevjerojatno dobro izveden film koji je na nas ostavio dubok dojam”, portugalski Samo neka uspije Daniela Soaresa. Posebno priznanje međunarodnog kratkometražnog programa pripalo je filmu Cice norveškog autora Eivinda Landsvika “koji na nekonvencionalan i topao način prikazuje odrastanje”.

Zlatna kolica za najbolji film iz nacionalnog programa Kockice pripala su Davidu Gaši za film Niska trava “koji se istaknuo promišljenim režijskim konceptom izvedenim na visokoj razini”, a posebno priznanje Kockica pripalo je filmu Škafetin Paška Vukasovića.

Žiri programa Ponovno s nama: snimatelj Stanko Herceg, montažerka Višnja Skorin i redatelj Josip Žuvan nagradu Zlatni bicikl za najbolji film iz programa Ponovno s nama dodijelili su “intenzivnom filmu koji gledatelja vodi kroz brojne moralne rukavce ne ostavljajući mu samo jedno rješenje”, Zakon zbornice Ilkera Çataka. Dječji žiri dodijelio je agradu za najbolji film programa KinoKino španjolskom filmu Valdova priča u režiji Roberta Buesa. Popis svih nagrađenih autora uz obrazloženja žirija dostupni su na ovoj poveznici.

Na ovogodišnjem, izvrsno posjećenom Zagreb Film Festivalu u sedam dana na pet gradskih lokacija i tri online adrese svoje filmove prestavilo je niz filmaša iz regije i svijeta. Između ostalih, bh. redateljica Una Gunjak prestavila je dugometražni prvijenac Ekskurzija, srpski redatelj Vladimir Perišić dramu Lost Country, nizozemska glumica Lisa Zweerman film Ene Sendijarević Slatki snovi, Jasna Nanut Sedmo nebo a britanska producentica Emily Leo pobjednički film Kako se poseksati. Program ZFF-a namijenjen profesionalcima, Industrija ugostio je na predavanjima i panelima niz renomiranih gostiju, od čuvene njemačke montažerke Bettine Böhler, norveške producentice Renée Hansen Mlodyszewski, slovensko-češkog redatelja Olmoa Omerzua, stručnjake s prestižnog sajma Talents and Short Film Market (TSFM) i mnoge druge.

Premda je službeni dio Zagreb Film Festivala završio, filmski program se nastavlja i u nedjelju, a Čuvari formule 16. studenog kreću u pohod na hrvatske kinoblagajne.