Path Out: Pripovijedanje u videoigrama kao način nošenja s traumom

25/10 | UTORAK | 15:00 | ADU

otvoreno za javnost – PREDAVANJE OTKAZANO*

*Predavanje se otkazuje radi bolesti predavača i nemogućnosti da dođe u Zagreb. 

U suradnji s Austrijskim kulturnim forumom i Akademijom dramske umjetnosti, održat će se predavanje sirijskog umjetnika Jacka Gutmanna, sudizajnera i protagonista igre Path Out. Path Out možda izgleda poput dobrih starih japanskih RPG-ova, ali njezina se radnja ne odvija u svijetu fantazije, već se vrti oko stvarnog bijega iz Sirije usred razornog građanskoga rata. U sklopu predavanja, Gutmann će s publikom podijeliti svoje iskustvo rada na projektu, koji je pokrenuo u suradnji s austrijskim dizajnerom Georgom Hobmeierom. Govorit će o tome kako su došli do šire publike unatoč skromnom budžetu te o razlozima neuspjeha igre na komercijalnom tržištu. Ispričat će i kako je unatoč tome igra pridonijela nastanku i rastu malog nezavisnog studija. Predavanje će moderirati Aleksandar Gavrilović.

Jack Gutmann

Jack Gutmann sirijski je multimedijski umjetnik u izbjeglištvu, a pokreće ga strast prema videoigrama. Jack se počeo baviti videoigrama 2016. godine u sklopu studija Causa Creations, kao sudizajner i protagonist igre Path Out. Ova igra na jedinstven i kreativan način vodi igrače kroz priču o Jackovom bijegu iz Sirije usred građanskog rata, kada je imao tek 18 godina. Jack trenutno živi u Austriji, gdje se specijalizira za multimedijske umjetnosti. Cilj mu je širiti granice medija izvan njegovih teoretskih mogućnosti, sa svrhom koja nadilazi pitanje profita.

Aleksandar Gavrilović

Direktor studija Gamechuck u sklopu kojeg je izdao nekoliko videoigara. Njihovu najnoviju igru vApe Escape izdao je svjetski izdavač Humble Bundle. Voditelj je projekta na igri Trip the Ark Fantastic, prvoj hrvatskoj igri koja je prošla selekciju potprograma MEDIA europskog fonda za razvoj igara. Studio je izlagao radove na Tjednu dizajna, a nominiran je i za nagrade na međunarodnim sajmovima u Bilbau, Londonu, Varšavi i drugdje.