‘Ljeto kada sam naučila letjeti’ u kinima od 11. kolovoza

Obiteljski kino-hitLjeto kada sam naučila letjeti redatelja Radivoja Andrića (‘Munje’, ‘Kad odrastem bit ću Kengur’), koji je u regiji već prikupio više od 200.000 gledatelja, 11. kolovoza kreće u redovnu kino-distribuciju u kinima Cinestar, Cineplexx i Kino mreži. 

Film je osvojio Nagradu za najbolji europski film za djecu na međunarodnom festivalu BUFF u Švedskoj, a na nedavno završenom 69. izdanju Pulskog filmskog festivala proglašen je najboljim filmom iz Međunarodnog programa po izboru publike.

Dugometražni igrani film ‘Ljeto kada sam naučila letjeti’ priča je o odrastanju koju je u filmski scenarij prema istoimenom romanu Jasminke Petrović pretočila mlada scenaristica Ljubica Luković, a režirao Radivoje Andrić, redatelj kojeg pamtimo po uspješnim filmovima ‘Munje’ i ‘Kad odrastem bit ću Kengur’. Producenti su Maja Popović i Milan Stojanović.

Glavna junakinja priče je dvanaestogodišnja Sofija pred kojom je naizgled najdosadnije ljeto ikada – ljetovanje s bakom (Olga Odanović) na otoku Hvaru, kod bakine sestre (Snježana Sinovčić) koju Sofija nikada nije upoznala. Sofiji prijeti ljetovanje bez interneta i bez društva, ali idiličan jadranski otok, cool ekipa, prvi poljubac i razotkrivena obiteljska tajna pretvorit će ga u nezaboravnu ljetnu avanturu.

U ulozi Sofije koja na Hvar dolazi iz Beograda je Klara Hrvanović, a njene nove prijatelje, djecu s Hvara, igraju Splićanin Luka Bajto, Zadranka Ema Kereta Rogić te Domina Ančić i Domagoj Ostoja. Sporedne muške uloge pripale su Žarku Lauševiću i Frani Lasiću. Film je gotovo u cijelosti snimljen na otoku Hvaru – u Starom Gradu, Vrboskoj, Dolu i Jelsi, u produkciji glavnog producenta Sense Production iz Srbije i koproducenata – hrvatske Kinorame, bugarskog Art Festa i slovačke kuće Silverart. Projekt je podržao i Eurimages.

Fotografiju filma potpisuje Dušan Joksimović, montažer je Dejan Urošević, skladatelj Vasil Hadžimanov, scenografkinja je Tajana Čanić Stanković, a kostimografkinja Momirka Bailović.

Film je podržao Hrvatski audiovizualni centar, a distributer je Zagreb Film Festival.

Popis kina u kojima će se moći pogledati Ljeto kada sam naučila letjeti:

Pula Film Festival

Motovun Film Festival

Kino Mediteran, Hvar

Kino Mediteran, Jelsa

Brač Film Festival

Kino Jadran, Dubrovnik

Cinestar Branimir Mingle Mall, Zagreb

Cinestar Zagreb Avenue Mall, Zagreb

Cinestar IMAX Arena, Zagreb

Kaptol Boutique Cinema, Zagreb

Cinestar Z Centar, Zagreb

Cinestar Osijek

Cinestar Rijeka

Cinestar Varaždin

Cinestar Zadar

Cinestar Slavonski Brod

Cinestar Šibenik 

Cinestar Vukovar

Cinestar Dubrovnik

Cinestar Pula

Cinestar Joker Split

Cinestar 4DX Mall of Split

Kino Mediteran: Bačvice, Split

Cineplexx: Zagreb, Split

Šipan

Kino Metropolis MSU, Zagreb

Ljetna pozornica Opatija

Kino Gandusio, Rovinj

Pučko otvoreno učilište M. A. Relković, Nova Gradiška

Kulturni Centar Bjelovar

Rab Film Festival

Tvrđava Barone, Šibenik

House of Klajn, Klanjec

Ljetna pozornica Tuškanac, Zagreb

Gradsko kino Stari Grad, Hvar

Kino Mediteran, Bol

Ekran, Split

Kino Mediteran, Supetar

Kino Mediteran, Podgora

POU Daruvar

Art-kino Croatia, Rijeka

Kino Mediteran, Lastovo

CZK Čakovec

Kinoteka Zlatna vrata, Split