Ljubav i mladost u fokusu utorka

Peti festivalski dan u kinu Tuškanac obilježit će dvije projekcije sjajnog debitantskog filma australske redateljice Shannon Murphy, Mliječni zubi iz dugometražnog natjecanja – od 9:30 te od 20 sati. Kada se bolesna tinejdžerka Milla (Eliza Scanlen – Oštri predmeti) zaljubi u Mosesa, sitnog dilera s fudbalerkom i istetoviranim licem, njezini roditelji (Ben Mendelsohn – Životinjsko carstvo, Essie Davis – Babadook) isprva su zgroženi. No mlada romansa u Milli budi novu glad za životom te roditelji bacaju oprez kroz prozor i prepuštaju se nadolazećoj lavini. Toby Wallace osvojio je za ulogu Mosesa Nagradu Marcello Mastroianni za najboljeg mladog glumca u Veneciji.

Od 14 sati u kinu Tuškanac prikazuje se Mlada ljubav iz programa PLUS, finsko-nizozemsko-švedski film u režiji Selme Vilhunen nagrađen kao najbolji film programa Generacija 14plus ovogodišnjeg Berlinala. U 17 sati slijedi projekcija francuskog filma Predivan život u režiji Nicolasa Bedosa iz programa Velikih 5. Vrckava romantična komedija o mrzovoljnom šezdesetogodišnjaku Victoru (Daniel Auteuil – Skriveno) uvjerenom kako su najbolji dani odavno iza njega pa prihvaća zanimljivu ponudu da se vrati u sedamdesete, svoje “zlatno” životno razdoblje.

U Tuškancu od 22:30 sati nastavlja se natjecateljski program kratkog metra. U programu Kockice gledamo Groblje slonova Filipa Mojzeša i Južno voće Josipa Lukića, a u međunarodnom natjecateljskom programu kratkometražnog filma Kraljevstvo tvoje britanskog autora Seana Roberta Dunna, autora filma Hvala bogu da smo Britanci, nagrađenog posebnim priznanjem na ZFF-u 2017. i sudionika ovogodišnje radionice Moj prvi scenarij, švedsko-američki Oslobođenje Harolda Kvista Meline Maraki i nepalsko-britanski film Ashmina u režiji Dekel Berenson. Filmove će na projekcijama predstaviti njihovi mladi autori.

U MSU od 17 sati na rasporedu je danski film Kako je Clara postala vještica u režiji Kaspara Munka iz programa Bibijada. Clara je naizgled kao i svaka druga dvanaestogodišnja djevojčica. Jednoga dana ogrebe je misteriozna crna mačka i ona dobije sposobnost komunikacije sa životinjama te saznaje da pripada porodici divljih vještica koje imaju posebnu vezu s prirodom. Od 19 sati u MSU gledamo film Ema, turbulentnu meditaciju o ljudskom tijelu, plesu i majčinstvu u režiji čuvenog čileanskog redatelja Pabla Larraína (Jackie, Neruda, Toni Manero).

U Dvorani KIC projekcijom filma La Pointe Courte velike francuske redateljice Agnès Varda u 19 sati započinje progam Moj prvi film: In Memoriam, ZFF-ov hommage autorica/ma koje/i su nas napustili u posljednje dvije godine u izboru filmskog kritičara Nenada Polimca. Ovaj inovativan debi za nekoliko je godina pretekao Godardov Do posljednjeg daha, a autorici priuštio nadimak bake novog vala. Riječ je o pronicljivoj studiji jednog braka u kojoj se stilizirani, melankolični prikaz bračne krize miješa s dokumentarističkim prizorima surove svakidašnjice ribarskog mjestašca. U programu Fragmenti egzila na istom mjestu od 21 sat gledamo Uvoz, izvoz slavnog austrijskog filmaša Ulricha Seidla.