Kad bi….

  • Lindsay Anderson
  • Velika Britanija
  • 1968
  • 112'
  • If....

Odvažno anarhična vizija britanskog društva smještena u engleski internat kasnih 60-ih godina prošlog stoljeća. Prije kultne uloge u Kubrickovoj Paklenoj naranči Malcolm McDowell ovdje briljira kao nemarni Mick Travis koji se sa školskim kolegama u svakoj prilici izruguje autoritetu te se konačno pretvara u brutalnog spasitelja kad na Dan škole organizira oružanu pobunu. Izmjenjujući crno-bijele i sekvence u boji jednako kao što miješa maštu sa stvarnošću, Kad bi…. je jedan od najnezaboravnijih filmskih poziva na otpor. Dobitnik Zlatne palme Filmskog festivala u Cannesu 1969.

Podnaslovi: HR

Lindsay Anderson

Britanski redatelj i filmski kritičar (1923. – 1994.), zagovaratelj preporoda britanskog filma zasnovanog na problematiziranju aktualnih društvenih tema i na autorskoj slobodi. Kad bi…. je prvi dio satirične političke trilogije o Micku Travisu.

Kad bi….

Director
Lindsay Anderson
Screenplay
David Sherwin
Cast
Malcolm McDowell, David Wood, Richard Warwick, Robert Swann, Christine Noonan, Peter Jeffrey, Arthur Lowe, Mona Washbourne, Geoffrey Chater, Anthony Nicholls, Graham Crowden, Charles Lloyd Pack
DOP
Miroslav Ondříček
Editing
David Gladwell
Producer
Michael Medwin, Lindsay Anderson
Production
Memorial Enterprises
Festivals & Awards
Cannes Film Festival 1969 – Grand Prix