Objavljene nominacije za nagrade EFA-e

Objavljene su nominacije za ovogodišnju, 36. po redu dodjelu nagrada Europske filmske akademije za koje se natječe i nekoliko filmova iz ovogodišnjeg programa ZFF-a. Film Anatomija pada apsolutni je rekorder po broju nominacija s njih čak četiri: francuska drama nominirana je u kategoriji najboljeg filma, Justine Triet u konkurenciji je za najbolju europsku redateljicu, Triet i Arthur Harari na popisu su nominiranih za najbolji europski scenarij, dok je Sandra Huller nominirana u kategoriji najbolje europske glumice. U toj kategoriji za “europskim Oscarom” trče i glumice Leonie Benesch (Zakon zbornice) te Mia McKenna Bruce (Kako se poseksati).

Među nominiranima za najbolje glumce našao se Thomas Schubert za ulogu u filmu Crveno nebo Christiana Petzolda, a za nagradu za najbolji europski scenarij nominirani su i İlker Çatak te Johannes Duncker koji potpisuju scenarij za Zakon zbornice. Sestrinstvo parne kupelji ponijelo je pak nominaciju u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma. U kategoriji za europsko otkriće (nagrada FIPRESCI) nominirani su 20.000 vrsta pčela Estibaliz Urresola Solaguren, Kako se poseksati Molly Manning Walker i Sigurno mjesto Jurja Lerotića, kojem je ZFF-ov žiri prošle godine dodijelio posebno priznanje.

Pobjednici će biti proglašeni 9. prosinca na ceremoniji dodjele u Berlinu, a više informacija uz popis svih nominiranih potražite ovdje.