VIDEO: Održani masterclass i panel posvećeni videoigrama

U sklopu programa Industrije profesor Stéphane Natkin održao je masterclass Po čemu su videoigre drugačije…?

Natkin je na predavanju izložio neke od razlika koje se pojavljuju prilikom realizacije videoigara i linearnih audiovizualnih djela. Iako film i videoigre teže tome da gledatelja odnosno igrača uvuku u priču kojom se bave, put do tog cilja je različit. U videoigrama, istaknuo je Natkin, potrebno je stvoriti izazovan i maštovit svijet s najmanje jednim jakim likom koji je zapravo igrač, a sam proces proizvodnje podrazumijeva izradu prototipa i različite iteracije do finalnog proizvoda, kao i validacije tih faza. Također, Natkin je naglasio da videoigre sve više postaju usluga, a ne produkt, a dotaknuo se i nove marketinške prakse online distribucije igara i novih igrača na tržištu, poput Netflixa i Facebooka.

Uz Natkina, kratko izlaganje je održao Thierry Baujard, suosnivač akceleratora SpielFabrique, koji je ukratko predstavio trenutačne mogućnosti financiranja videoigara.

Nakon masteclassa održan je i panel Od filma do igara: Budućnost kreativnih medija posvećen pitanju razvoja edukacije u području videoigara i približavanja filmske i gamerske struke, na kojem su sudjelovali Stéphane Natkin, Thierry Baujard, Mario Čelan (SIMORA, Inkubator Pismo), Christopher P. Marcich (HAVC) i Davor Švaić (ADU).

Masterclass i panel održani su u sklopu projekta DigiTelling, prvog regionalnog mentorskog programa, u organizaciji Goethe-Instituta Kroatien i Francuskog instituta u Hrvatskoj, uz potporu Francusko-njemačkog kulturnog fonda i u suradnji s inicijativom Edu4Games.

Masterclass Stéphanea Natkina pogledajte na ovom linku: