Otvorene prijave za filmove i radionicu Moj prvi scenarij!

Ovogodišnje, osamnaesto izdanje Zagreb Film Festivala održat će se od 8. do 15. studenog i već tradicionalno u svom će natjecateljskom programu predstaviti filmove novih međunarodnih i domaćih autora.

Aktualan je natječaj za prijavu filmova za natjecateljski program Festivala; rok za prijave je 23. kolovoza za međunarodnu konkurenciju dugih i kratkih filmova, odnosno 27. rujna za konkurenciju domaćih kratkih filmova, program Kockice. Filmovi u ova tri glavna natjecateljska programa konkuriraju za nagradu Zlatna kolica i novčane nagrade.

Uvjeti za prijavu filmova i online prijavnica dostupni su ovdje.

ZFF je od samog početka programski usmjeren predstavljanju i promociji debitantskih filmova i novih autora. U glavnom festivalskom programu dosad su se natjecali redatelji poput Antona Corbijna, Stevea McQueena, Radua Judea, Xaviera Dolana, Andreja Zvjaginceva i Sophije Coppole. Natjecateljski program Kockica najavio je i široj publici predstavio brojna nova i zanimljiva imena na domaćoj filmskoj sceni, koja su kasnije prepoznata ne samo unutar nacionalne kinematografije već i na međunarodnoj festivalskoj sceni (Hana Jušić, Barbara Vekarić, Sonja Tarokić, Antoneta Kusijanović i dr.).

I ove godine, uz glavni natjecateljski program, publika će moći pratiti neke stare i neke nove filmske programe (Velikih 5, Ponovno s nama, Moj prvi film, Bibijada), a program Industrija, posvećen edukativnim i praktičnim sadržajima, predstavit će niz radionica, predavanja, panela i drugih sadržaja namijenjenih filmskim profesionalcima, mladim filmašima i svima zainteresiranima za različite aspekte filmske proizvodnje.

U sklopu Industrije deveti put održat će se radionica Moj prvi scenarij, za koju su također upravo otvorene prijave za sudjelovanje. Radionica je namijenjena filmaši(ca)ma koji pripremaju scenarij za svoj prvi dugometražni igrani film. Rok prijave je 20. kolovoza 2020.

Od pristiglih prijava bit će odabrano ukupno šest sudionika/ca radionice: dvoje iz Hrvatske, četvero iz Europe, uključujući sudionike/ce iz zemalja članica potprograma Media (Albanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija i Turska). Radionica će se održati tijekom 18. izdanja Zagreb Film Festivala.

Cilj je radionice pomoći mladim autori(ca)ma u izradi scenarija za prvi dugometražni igrani film, uz vodstvo dvojice script doctora Antonija Nuića i Ognjena Sviličića. Uz intenzivan program praktičnog rada, s naglaskom na grupnom radu i na rješavanju problematičnih dijelova, u opuštenoj radnoj atmosferi mladim će se kolegama nastojati pomoći da što uspješnije dovrše svoje scenarističke radove. Najbolji projekt radionice po izboru mentora bit će nagrađen s dodatnih 6 mjeseci online mentorstva po završetku radionice.

Radionica je besplatna za sve polaznike, a više informacija o prijavama možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Radionicu suorganiziraju ZFF i Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR). U prethodnih osam izdanja radionice sudjelovalo je ukupno 48 projekata iz različitih europskih država, od čega 17 hrvatskih autora/ica s projektima koji su na sigurnom putu prema realizaciji. Do sada su u sklopu programa Zagreb Film Festivala prikazana tri filma čiji su scenariji razvijani na radionici MPS, to su Žaba Elmira Jukića, Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević te Teret Ognjena Glavonića, koji je nakon svjetske premijere u sklopu programa Directors’ Fortnight filmskog festivala u Cannesu osvojio glavnu nagradu na 16. ZFF-u. Želimo puno sreće projektima koji su u fazi produkcije i postprodukcije te se veselimo nadolazećim prijavama za 9. izdanje radionice Moj prvi scenarij.

Festival financijski podržavaju Ured za kulturu Grada Zagreba i Hrvatski audiovizualni centar. Festival organizira Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival.