Otvorene su prijave za filmove i radionicu Moj prvi scenarij

Ovogodišnje, dvadeseto izdanje Zagreb Film Festivala održat će se od 23. do 30. listopada i već tradicionalno u svom će natjecateljskom programu predstaviti filmove novih međunarodnih i domaćih autora.

Raspisan je natječaj za prijavu filmova za natjecateljski program Festivala. Rok je 10. kolovoza za međunarodnu konkurenciju dugih i kratkih filmova, odnosno 12. rujna za konkurenciju domaćih kratkih filmova program Kockice. Filmovi u ta tri glavna natjecateljska programa konkuriraju za nagradu Zlatna kolica i novčane nagrade.

Uvjeti za prijavu filmova i online prijavnica dostupni su ovdje.

ZFF je od samog početka programski usmjeren predstavljanju i promociji debitantskih filmova i novih autora. U glavnom festivalskom programu dosad su se natjecali redatelji poput Antona Corbijna, Stevea McQueena, Radua Judea, Xaviera Dolana, Andreja Zvjaginceva i Sophije Coppole. Natjecateljski program Kockica najavio je i široj publici predstavio brojna nova i zanimljiva imena na domaćoj filmskoj sceni, koja su kasnije prepoznata ne samo unutar nacionalne kinematografije već i na međunarodnoj festivalskoj sceni (Antoneta Alamat Kusijanović, Sonja Tarokić, Juraj Lerotić, Hana Jušić, Dubravka Turić i dr.)

I ove godine, uz glavni natjecateljski program, publika će moći pratiti neke stare i neke nove filmske programe, a program Industrija, posvećen edukativnim i praktičnim sadržajima, predstavit će niz radionica, predavanja, panela i drugih sadržaja namijenjenih filmskim profesionalcima, mladim filmašima i svima zainteresiranima za različite aspekte filmske proizvodnje.

Također su otvorene prijave za radionicu Moj prvi scenarij, koja će se održati jedanaesti put u sklopu programa Industrija. Radionica je namijenjena filmaši(ca)ma koji pripremaju scenarij za svoj prvi dugometražni igrani film. Rok za prijave jest 30. lipnja 2022.

Od pristiglih prijava bit će odabrano ukupno šest sudionika/ca radionice: dvoje iz Hrvatske te četvero iz Europe. Radionica će se održati tijekom 20. izdanja Zagreb Film Festivala.

Cilj je radionice pomoći mladim autori(ca)ma u stvaranju scenarija za prvi dugometražni igrani film, uz vodstvo dvoje script doctora. Uz intenzivan program praktičnog rada, s naglaskom na grupnom radu i na rješavanju problematičnih dijelova, u opuštenoj radnoj atmosferi mladim će se kolegama nastojati pomoći da što uspješnije dovrše svoje scenarističke radove.

Radionica je besplatna za sve polaznike, a više informacija o prijavama možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Radionicu suorganiziraju ZFF i Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR). U sklopu prethodnih deset izdanja radionice sudjelovala su ukupno 54 projekta iz različitih europskih država, od čega 19 hrvatskih autora/ica s projektima koji su na sigurnom putu prema realizaciji. Do sada su u sklopu programa ZFF-a prikazana već četiri filma čiji su scenariji razvijani na radionici Moj prvi scenarij. Među njima je i Zbornica, debitantski film redateljice Sonje Tarokić koji je na prethodnom 19. izdanju osvojio posebno priznanje žirija u međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji.

Želimo puno sreće projektima koji su u fazi produkcije i postprodukcije te se veselimo nadolazećim prijavama za 11. izdanje radionice Moj prvi scenarij.

Festival financijski podupiru Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba, Hrvatski audiovizualni centar, Kreativna Europa – Potprogram MEDIA te Turistička zajednica grada Zagreba

Glavni sponzor festivala je INA.