Pobjednik Cannesa na ZFF-u: provokativna Östlundova satira ‘Trokut tuge’

Izvan konkurencije u glavnom programu 20. ZFF-a premijerno u Hrvatskoj prikazuje se najnoviji film Rubena Östlunda Trokut tuge. Ova moćna satira na račun dokonih bogataša koja je slavnom Šveđaninu ove godine u Cannesu osigurala drugu Zlatnu palmu od 17. studenog moći će se pogledati u kinima diljem Hrvatske u distribuciji ZFF-a.

Radnja prati modele Carla i Yayu koji su pozvani na luksuzno krstarenje u društvu ultrabogataša – ruskog oligarha, britanskih trgovaca oružjem i ekscentričnog kapetana alkoholičara. Isprva se sve doima savršenim, baš poput objave na Instagramu. No sprema se oluja i luksuznu večeru s kapetanom kvari masovni napad morske bolesti. Dio putnika i posade završava nasukan na pustom otoku. Otkrivši da samo jedno od njih zna kako uloviti ribu, hijerarhija među unesrećenicima najednom se izvrće. Jednu od uloga u filmu tumači Zlatko Burić Kićo, član dugometražnog žirija 20. ZFF-a, koji će na ovogodišnjem festivalskom izdanju održati masterclass, a u ulozi brodskog kapetana nastupa Woody Harrelson.

Östlunda ćemo gledati i u popratnom programu LUX, ostvarenom u suradnji s Europskim parlamentom, gdje će prikazano biti redateljevo hvaljeno ostvarenje o vršnjačkom nasilju. Igra (Play) je 2011. bio jedan od tri finalista za Nagradu LUX. Film prati skupinu tinejdžera iz afričkih imigrantskih obitelji koji u središtu Göteborga smišljaju složenu igru prevare, manipulacije i poniženja kako bi ukrali mobitele bijelim i azijskim dječacima. Umjesto fizičkog nasilja, počinitelji su koristili strategiju dobrog i lošeg policajca te stereotipe o crnim doseljenicima kao metodu zastrašivanja. Jedan od Östlundovih najuznemirujućih ostvarenja, Igra je po izlasku u Švedskoj izazvala kontroverze i potaknula javnu debatu o rasi, klasama i zloporabi moći.