Ponedjeljak na ZFF-u

Nakon nedjeljnog otvorenja u kinu SC uz projekciju Sigurnog mjesta Jurja Lerotića program dugometražne konkurencije nastavlja se u kinu Tuškanac. U 10:30 i 18:30 na rasporedu je Tiha djevojka, prvijenac irskog autora Colma Bairéada nagrađen posebnim priznanjem u programu Generation Kplus na Berlinalu. Klasičnu dramu o zanemarivanoj djevojčici čija je radnja smještena usred bujna zelenila irskog sela publici će osobno predstaviti redatelj. U 13:00 i u 21:00 slijede projekcije pobjedničkog filma ovogodišnjeg Berlinalea, živahne i potresne katalonske drame Alcarràs u režiji Carle Simón.

U kinu Kinoteka u 22 sata počinje kratkometražna konkurencija. Nacionalni program Kockice donosi filmove autora koji su tom programu već sudjelovali: Jakov Nola (Kontraofenziva – ZFF 2017. – posebno priznanje; Kućica – ZFF 2019) predstavlja kratki film Badnjak, a Bojan Radanović (Prije mraka – ZFF 2016. i Slova – ZFF 2019) film Fender. U istome bloku prikazuju se međunarodni kratkometražni filmovi: švedski Berači bobica Agnes Skonare Karlsson i Prijestup Jonasa Ulricha.

Na istome mjestu prvog dana startaju projekcije još triju programa: Velikih 5, Ponovno s nama i KinoKino. Podne u Kinoteci svakoga festivalskog dana bit će rezervirano za najmlađe, a prvi u nizu KinoKino naslova jest Moj tata kobasica (za uzrast 10+), nezaboravna avantura s Johanom Heldenberghom (Alabama Monroe) u glavnoj ulozi. Velikih 5 otvara britanski film Poslije sunca Charlotte Wells, prelijepa drama koja se razvija polako poput polaroida (IndieWire) s producentskim potpisom oskarovca Barryja Jenkinsa i dobitnikom nagrade BAFTA Paulom Mescalom (Normalni ljudi) u glavnoj ulozi. Dvedeset godina nakon što je njegov film Gori vatra otvorio 1. ZFF u programu Ponovno s nama gledamo novo ostvarenje Pjera Žalice, crnohumornu dramu Praznik rada, koju je u vikendu otvaranja u BiH pogledalo 10 000 gledatelja. 

Program Velikih 5 prikazuje se i u Muzeju suvremene umjetnosti, gdje je u 18 sati na rasporedu Uspavanka, intimna drama o majkama i majčinstvu u režiji Alaude Ruiz de Azua u kojoj glavnu ulogu tumači Laia Costa (Samo ti – ZFF 2019). Pedro Almodóvar nazvao je Uspavanku najboljim debitantskim španjolskim ostvarenjem u posljednjih nekoliko godina. Program Mreža festivala Jadranske regije u 20:30 u MSU donosi portugalskog kandidata za Oscara, šarmantan film o odrastanju, vradžbinama i tugovanju Alma Viva u režiji Cristèle Alves Meira. Osim u MSU, program Mreže festivala Jadranske regije dostupan je za online gledanje na ondemand.kinomeetingpoint.ba za vrijeme trajanja ZFF-a.

U Dokukinu KIC prisjetit ćemo se pobjedničkih dokumentaraca ZFF-a iz vremena kad su dokumentarci konkurirali za Zlatna kolica. A prvi u nizu naslova, Slaughtera Nicka za predsjednika u režiji Roba Stewarta, na ZFF-u nagrađen 2012. godine, na rasporedu je već u ponedjeljak u 20 sati. Ponedjeljak u Dokukinu KIC donosi i prvo događanje programa Industrija, namijenjenog profesionalcima: panel diskusiju s fokusom na prekograničnu suradnju Dan DKE – Ureda MEDIA: Upoznaj svojeg susjeda! u organizaciji DKE – Uredi MEDIA iz Bugarske, Grčke, Hrvatske i Srbije, u suradnji sa ZFF-om.