“Poslije zime” u kinima od 10. ožujka

Nostalgična filmska posveta prijateljstvu i sazrijevanju “izgubljene” generacije milenijalaca zaokružena soundtrackom s nekim od najpoznatijih imena regionalne glazbene scene

 Poslije zime, nostalgična i humoristična drama o prijateljstvu i mladosti crnogorskog redatelja i scenarista Ivana Bakrača, stiže u hrvatska kina 10. ožujka. Priča o grupi mladih ljudi na životnim prekretnicama okuplja ansambl talentiranih glumaca iz regije koji predvode Momčilo Otašević, Petar Burić, Maja Šuša, Ivona Kustudić i Ana Vučković.

 Na soundtracku filma nalaze se neka od najzanimljivijih imena suvremene regionalne glazbene scene, poput Pocket Palme, Lollobrigide i Buč Kesidija, a glazbu potpisuje hrvatski dvojac Alen i Nenad Sinkauz.

 Petero prijatelja iz djetinjstva u kasnim dvadesetima, Jana, Marija, Mladen, Danilo i Bubi, koji sada žive na različitim krajevima bivše Jugoslavije, trude se održati svoje prijateljstvo unatoč udaljenosti koja ih dijeli. Suprotstavljaju se patrijarhalnom nasljeđu ignorirajući posljedice rata i osiromašenog gospodarstva. Jedne godine njihova bezbrižna eskapistička mladost naprasno završava.

 Kroz priču o neraskidivom prijateljstvu film se uz puno humora i iskrenosti dotiče tema specifičnih za filmove o odrastanju, poput želje za odgađanjem sazrijevanja, otpora prema tradicionalnim ulogama, ljubavnih brodoloma, intimnosti i party kulture, a sjajna epizoda u kojoj je prijateljstvo Mladena (Momčilo Otašević) i Bubi (Maja Šuša) stavljeno na kušnju daje odgovor na vječno pitanje: je li iskreno muško-žensko prijateljstvo moguće?

 Ivan Bakrač (Nikšić, 1987) redatelj je i selektor Filmskog festivala Herceg Novi. Režirao je i napisao više kratkih i srednjometražnih ostvarenja koja su prikazana i nagrađivana na brojnim međunarodnim festivalima. Njegov dugometražni prvijenac Poslije zime (2021) razvijan je na radionici Moj prvi scenarij u sklopu Zagreb Film Festivala, na čijem je 19. izdanju sudjelovao kao član kratkometražnog žirija.

 Poslije zime koprodukcija je Makedonije, Srbije, Hrvatske i Francuske. Hrvatski je koproducent Maxima Film, a distributer Zagreb Film Festival. Nakon svjetske premijere u Karlovym Varyma film je prikazan u Cottbusu, a krajem veljače slijedi i prikazivanje u natjecateljskom programu beogradskog FEST-a.

 Film će se moći pogledati u zagrebačkim kinima Kinoteka i Tuškanac te Kino mreži.