‘Rupa’ u kinima od 26. svibnja

Rupa, novi film Michelangela Frammartina inspiriran istinitom speleološkom pričom s početka šezdesetih, 26. svibnja stiže na repertoare odabranih hrvatskih kina.

Tijekom ekonomskog booma 1960-ih na bogatom sjeveru Italije gradi se najviša europska zgrada. Na drugom kraju zemlje mladi speleolozi istražuju najdublju europsku spilju u zabačenoj i netaknutoj Kalabriji. Prvi put dosegnuto je dno ponora Bifurto, koje se nalazi 700 m ispod Zemlje, i njegova tiha crnoća. Stanovnici malenog susjednog sela ne osvrću se na pothvat ovih uljeza, no itekako ih primjećuje stari pastir u ravnici Pollino čiji se samotnjački život počinje isprepletati s putovanjem koje poduzima grupa istraživača. Frammartinov treći film Rupa snimljen je u južnoj Italiji, na granici susjednih regija Kalabrija i Basilicata koje ga i dalje nadahnjuju i gdje su snimljena sva njegova prethodna djela. Poput antropologa Frammartino zahvaća nepoznate dubine života i prirode te oživljava zaboravljene tradicije kroz film kao mistično iskustvo. Djelo je to organske ljepote – gotovo bez riječi.

Rupa je tek drugi dugometražni igrani film cijenjenog talijanskog redatelja nagrađen na Filmskom festivalu u Veneciji 2021 specijalnom nagradom žirija, nagradom FEDIC te nagradom za najboljeg snimatelja.