Subota na ZFF-u

Premda filmske projekcije traju i u nedjelju, 12. studenog, u subotu ZFF ulazi u svoju veliku završnicu koja uključuje dodjelu nagrada u Galeriji SC u 17 sati i projekciju zatvaranja u kinu SC u 19:30 sati. Festival zatvara film Čuvari formule, nagrađen u Locarnu, koji će zagrebačkoj publici predstaviti redatelj, producent i koscenarist Dragan Bjelogrlić, glumac Radivoje Bukvić i ekipa filma.

Čuvari formule uzbudljiv je povijesni triler zasnovan na istinitoj priči. U jeku hladnoratovske krize skupina mladih jugoslavenskih znanstvenika izložena je smrtonosnoj dozi zračenja te u pratnji tajne policije odlazi na liječenje u parišku kliniku. Znanstvenike tamo liječi profesor Mathé, žestoki protivnik nuklearnog oružja koji, kao slamku spasa, predloži nikada izvedenu operaciju zamjene koštane srži. Je li Mathé uočio priliku za eksperimentiranje na živim ljudima ili im zaista želi pomoći? I što su točno znanstvenici radili kada su ozračeni?

U CineStaru Branimir u subotu u 21 sat posljednja je prilika za gledanje britanskog filma Kako se poseksati redateljice Molly Manning Walker, dobitnika Nagrade Izvjestan pogled u Cannesu, koji Guardian opisuje kao “edukaciju o pristanku na seks za partijanere”. U 18:30 sati u CineStaru na rasporedu su Stranci Andrewa Haigha iz programa Velikih 5, kombinacija fantazije, horora, drame i seksi gej romanse s Andrewom Scottom, Paulom Mescalom, Jamiejem Bellom i Claire Foy u glavnim ulogama.

U kinu Kinoteka u 17 sati prikazuje se film Točka prijelaza Alejandra RojasaJuana Sebastiána, minimalistička španjolska drama radnje smještene u aerodromsku sobu za ispitivanje, i Čudan način života Pedra Almodóvara, vestern presvučen u queer ruho s Pedrom Pascalom i Ethanom Hawkeom čiju produkciju supotpisuje modna kuća Saint Laurent. U 19:30 u Kordunskoj gledamo film Ama Gloria u režiji Marie Amachoukeli-Barsacq, nježnu i dirljivu dramu o odrastanju iz programa Ponovno s nama. Program festivala KinoKino u kinu Kinoteka u 11 sati donosi izbor animiranih filmova za djecu uzrasta 3+.

U 21:30 u kinu Kinoteka ne propustite Sestrinstvo parne kupelji estonske redateljice Anne Hints, film nominiran za Nagradu publike LUX i nagradu Europske filmske akademije u kategoriji dokumentarnog filma. Ovjenčan nagradom žirija za najbolju režiju na ovogodišnjem Sundanceu, Sestrinstvo parne kupelji impresivno je snimljen dokumentarac o tradiciji, ženskom zajedništvu i golim istinama.

U MSU-u u 18 sati na rasporedu je psihološki triler Kopenhagen ne postoji Martina Skovbjerga s Kićom Burićem u jednoj od glavnih uloga, a u 20 sati Zlatnom palmom ovjenčana Anatomija pada, intrigantna drama s elementima psihološkog trilera francuske redateljice Justine Triet, koja je ovogodišnji rekorder po broju nominacija za Europske filmske nagrade.

Posljednji dan programa za profesionalce Industrija u Dokukino KIC donosi pitching forum TSFM: Ispričaj mi priču! u 11 sati, a u 12:30 u kinu Kinoteka projekciju filma Najgora osoba na svijetu i u 14:40 KRUPNI KADAR: Renée Hansen Mlodyszewski, masterclass producentice spomenutog filma.