Televizijsko pripovijedanje – vruća tema ovogodišnje Industrije

Zagreb Film Festival iz godine u godinu uspješno kreira platformu Industrija namijenjenu daljnjem razvoju kinematografije i to kroz održavanje različitih radionica i predavanja kojima želimo potaknuti zainteresiranu publiku na pisanje, snimanje, režiranje, produciranje i plasiranje filmova.

U skladu s globalnim trendovima, jedan od fokusa ovogodišnjeg izdanja Industrije je televizijsko pripovijedanje zbog čega nam u goste dolaze vrhunske međunarodne stručnjakinje za ovo područje, Hayley McKenzie i Kay Stonham iz tvrtke Script Angel.

Masterclass Hayley McKenzie: Izrada izvanredne dramske serije za televiziju

U sklopu masterclassa koji će se održati 11. studenog u dvorani KIC, Hayley McKenzie objasnit će osnovne razlike između pripovijedanja u dugometražnom filmu i dramskoj TV-seriji. Objasnit će kako funkcionira „mašina za izradu priča“ te kako priču raspodijeliti u mnogo epizoda. Saznat ćemo i koji žanrovi najbolje odgovaraju televizijskom pripovijedanju te kako osmisliti složene likove podatne za kontinuirano generiranje novih priča tijekom više sezona. Hayley McKenzie osnivačica je i direktorica tvrtke Script Angel unutar koje nudi profesionalnu pomoć pri razvoju programa za scenariste. Ima više od 20 godina iskustva u razvijanju scenarija za dugometražne filmove i televizijske drame.

Radionica Televizijsko pripovijedanje

Kako bismo bili u korak s trendovima i što uspješniji na međunarodnom tržištu, ove godine u suradnji DKE – Uredima MEDIA Hrvatske i Srbije organiziramo trodnevnu radionicu posvećena pripremi televizijskih igranih serija. Radionicu će Hayley McKenzie i Kay Stonham.

Radionica će se ponajprije baviti televizijskim pripovijedanjem, pripremom projekata za tržište i pronalaženjem koproducenata. Televizijsko pripovijedanje uključuje evaluaciju projekta, s naglaskom na procjeni njegove prikladnosti televizijskom formatu, zatim žanr u TV serijama, razvoj likova, pokretače same priče, razlike u strukturiranju serijske i epizodne priče i njihov suodnos, ideje za daljnje sezone, mjesto i vrijeme radnje te stil i ton serije. Radionica će uključivati i sudjelovanje šest timova (tri iz Hrvatske i tri iz Srbije). Timovi podrazumijevaju sudjelovanje producenta i scenarista ili redatelja projekta.

Prijave su u tijeku i traju do 31. listopada – PRIJAVE.