‘Trokut tuge’, ‘Blizu’, ‘Korzet’ i ’Alcarràs’ nominirani za europske Oscare!

Čak četiri od ukupno pet filmova nominiranih za nagradu Europske filmske akademije u kategoriji najboljeg europskog filma prikazani su u programu ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala, a član međunarodnog žirija i gost 20. ZFF-a Zlatko Burić – Kićo nominiran je u kategoriji najboljeg europskog glumca!

Satira Trokut tuge švedskog redatelja Rubena Östlunda kojom je zatvoren ovogodišnji Zagreb Film Festival, nominirana je u kategorijama najboljeg europskog filma, režije, scenarija (Ruben Östlund) i glumca (Zlatko Burić – Kićo).

Isti broj nominacija ima belgijsko-francusko-nizozemska drama Blizu Lukasa Dhonta, koja za europske Oscare konkurira u kategorijama najboljeg filma, scenarija (Lukas Dhont i Angelo Tijssens), redatelja i glumca (Eden Dambrine).

Korzet Marie Kreutzer nominiran je u kategorijama najboljeg filma, režije, glumice (Vicky Krieps), a katalonska drama Alcarràs u režiji Carle Simón u kategorijama najboljeg filma i scenarija (Carla Simón i Arnau Vilaró).

Paul Mescal (Poslije sunca) nominiran je u kategoriji najboljeg europskog glumca.

Ceremonija dodjele nagrada Europske filmske akademije održat će se 10. prosinca u Rejkjaviku.

Većina filmova nastavila je svoj kino-život nakon ZFF-a: Alcarràs se prikazuje u Kino mreži, Trokut tuge u kinima je od 17. studenog, a Korzet i Blizu uskoro.

Više informacija dostupno je na službenoj stranici Europske filmske akademije.
Distributer filma ‘Trokut tuge’ je Zagreb Film Festival, a medijski pokrovitelj distribucije je Jutarnji list.