Četvrtak na ZFF-u donosi šarmantnu njujoršku dramediju te dirljiv arktički film ceste

U kinu SC program u četvrtak počinje u 18:30 sati uz šarmantnu američku indie dramediju Kraljica iz Bronxa u režiji Nane Mensah, nagrađene za najbolju režiju na festivalu Tribeca. Junakinju Sarah, Amerikanku porijeklom iz Gane, pratimo dok više-manje neuspješno balansira između svojih nespojivih životnih izbora, primjerice između doktorskog studija i preseljenja u Ohio s oženjenim ocem dvoje djece. Film je i na programu kina Tuškanac u jutarnjem terminu, u 10:30. U večernjem terminu kina SC u 21 sat gledamo Kupe br. 6, melankolični film ceste ovjenčan Grand Prixom u Cannesu. Drugo ostvarenje finskog redatelja Juhe Kuosmanena (Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija – ZFF 2016) prati neobičan susret mlade finske arheologinje i pripitog ruskog rudara i pokazuje da razumijevanje ponekad pronalazimo na najneočekivanijim mjestima. Kupe br. 6 može se pogledati i u ranopodnevnom terminu u kinu Tuškanac u 13 sati.

Najmlađu publiku u Uraniji u 18 sati očekuje Još samo malo, još jedan naslov iz dugometražne konkurencije KinoKina. Prikazan na Berlinaleu u programu Generacija Kplus, Još samo malo topla je priča o dječaku iz Irana koji s obitelji živi u izbjegličkom centru u Finskoj. Baš kada obitelj počne uživati u praznicima, dobiju vijest o odbijenom azilu. Istovremeno sa zagrebačkom film će moći vidjeti i publika diljem Hrvatske, u sklopu programa ZFF putuje.

Program u kinu Tuškanac nastavlja se u 17 sati uz projekciju filma Gagarin, francuskog predstavnika u programu Velikih 5, nostalgičnu posvetu utopijskom pariškom projektu kolektivnog stanovanja Cité Gagarine. Mladi Youri živi u golemom socijalnom stambenom bloku na periferiji Pariza i sanja o karijeri astronauta. No zgradu čeka rušenje, a Youri i prijatelji odlučni su u namjeri transformiranja svemirskog broda prije nego što zauvijek nestane u svemiru. U kinu Tuškanac u 19:30 sati slijedi Kutija, novi film venecuelanskog majstora Lorenza Vigasa, napeti psihološki triler o dječaku koji se opsesivno pokušava uvući u život stranca uvjeren da je riječ o njegovu ocu. U 22 sata započinje blok filmskih naslova iz natjecateljskih programa kratkometražnog međunarodnog filma i Kockica: hrvatskim naslovima Mali libero i Klimanje te ukrajinskim Tatine tenisice i mađarskim Školski odmor.

S pravim filmskim štivom za potonule milenijalce, otkačenom romantičnom dramom sazrijevanja Najgora osoba na svijetu Joachima Triera počinje četvrtak u Teataru&TD u 18 sati. Junakinja Julie (Renate Reinsve, Cannes 2021. – Najbolja glumica) u 30-ima još uvijek traži svoje istinsko zvanje, životnu strast i pravu ljubav, ne libeći se pritom odbaciti sve što joj stoji na putu. Na istoj lokaciji u 20:30 sati slijedi Neprijatelj, novi naslov iz programa Mreža festivala Jadranske regije. Ovaj belgijski film inspiriran je stvarnim velikim političkim skandalom kada je u hotelskoj sobi poznatog političara pronađeno mrtvo tijelo njegove ljubavnice. Lik supruge utjelovljuje glumica Alma Jodorowsky (Adelin život), unuka legendarnog Alejandra Jodorowskog.

Masterclass Katije Pascariu, glavne glumice filma Baksuzno bubanje ili bezumni pornić Radua Judea, na programu je Industrije s početkom u 17 sati u kinu Kinoteka. Članica ovogodišnjeg ZFF-ovog žirija publici će otkriti više o suradnji s rumunjskim redateljskim velikanom i o snimanju Zlatnim medvjedom ovjenčanog ostvarenja u jeku pandemije.