Festivali pod reflektorom: filmski kaleidoskop s deset europskih festivala

I ove godine ZFF svojoj publici donosi filmske pakete s čak deset europskih festivalskih adresa! U programu Festivali pod reflektorom objedinjena su filmska ostvarenja prikazana na novim izdanjima Festivala mediteranskog filma Split (FMFS), Filmskog festivala u Locarnu, Sarajevo Film Festivala, Međunarodnog festivala kratkometražnog filma Vienna Shorts, Međunarodnog filmskog festivala u Rigi, Festivala autorskog filma, Tampere Film Festivala, Ljubljanskog filmskog festivala, Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji i Filmskog festivala Herceg Novi. Svi filmovi iz ovog programa moći će se pogledati na web stranici Kino Europa online tijekom trajanja ZFF-a, od 7. studenog u 10 sati do 12. studenog u 23 sata.

FMFS će predstaviti šarmantnu finsku humornu dramu Četvero malih odraslih, na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu ovjenčanu nagradom za najbolju glumicu, te napeti španjolsko-francuski triler Zvijeri poznatog redatelja Rodriga Sorogoyena, koji je nakon premijere u Cannesu trijumfirao u španjolskim i francuskim kinima, da bi potom osvojio čak devet prestižnih nagrada Goya.

S jednog od najdugovječnijih festivala, onog u Locarnu, stiže selekcija kratkometražnih naslova, posve u duhu s intencijom selektora da publiku upoznaju s nekima od ponajboljih i nejneočekivanijih filmskih izričaja u kratkom metru danas. Finske snage brani kolekcija od pet kratkometražnih filmova s Tampere Film Festivala, a s mladim nadama bugarske kinematografije upoznat će vas kompilacija ostvarenja s 27. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji.

Program čine i selekcije naslova s dva festivala koja su ove godine održala obljetnička izdanja: ljetos održanog dvadesetog po redu festivala Vienna Shorts i netom zaključenog desetog izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Rigi. Naše intervjue sa selektorima ovih festivala možete pročitati ovdje i ovdje.

U novu regionalnu filmsku produkciju ZFF-ova će publika dobiti uvid zahvaljujući Sarajevo Film Festivalu koji predstavlja filmove studenata akademija u Sarajevu i Banjoj Luci, Filmskom festivalu Herceg Novi koji je za ZFF-ovu publiku okupio niz ostvarenja studenata Fakulteta dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, te Ljubljanskom filmskom festivalu čijih pet odabranih kratkih filmova predstavljaju mali presjek živopisne suvremene slovenske kinematografije.

Beogradski Festival autorskog filma (FAF) odabrao je pet naslova iz programa Hrabri Balkan, obuhvaćajući produkciju zemalja bivše Jugoslavije, a među njima su mjesto našli i film Nebojše Slijepčevića o napuštenom i neizvjesnoj sudbini prepuštenom prostoru Banije (Banija), film kojem su prije dvije godine pripala ZFF-ova Zlatna kolica u kratkometražnoj kategoriji (Sjeverni pol Marije Apčevske) te recentno ostvarenje ZFF-ovoj publici dobro poznatog slovenskog autora Matjaža Ivanišina (I tako je završilo ljeto), ujedno i člana ovogodišnjeg žirija.