Srijeda na Zagreb Film Festivalu donosi hrvatsku premijeru ‘Zbornice’ Sonje Tarokić

Srijedu na Zagreb Film Festivalu obilježit će dugoočekivana hrvatska premijera dugometražnog prvijenca Sonje Tarokić, a publika će imati prilike pogledati i dobitnika kanske nagrade za originalnost, novi film Joachima Triera te čitav niz filmskih naslova, dok će najmlađi uživati u još jednoj projekciji iz programa KinoKino Festivala.

U kinu SC program počinje u 18:30 projekcijom islandskog filma Janje Valdimara Jóhannssona. Ova jezovita folklorna bajka daje potpuno neočekivani i uznemirujući portret obiteljskog života, a prati par koji usvaja neobično novorođenče. U filmu nagrađenom u Cannesu za originalnost i trenutačno u utrci za nagradu Europske filmske akademije u kategoriji otkrića godine glavnu ulogu tumači Noomi Rapace. Film je i na programu kina Tuškanac u 10:30 sati. Film Zbornica, dugometražni debi redateljice Sonje Tarokić, ZFF-ovoj publici poznate po kratkometražnim ostvarenjima prikazanima tijekom godina u programu Kockice, uključujući i Zlatnim kolicima ovjenčano Tlo pod nogama (12. ZFF, 2014), svoju će nacionalnu premijeru imati u kinu SC u 21 sat. Ova drama altmanovskog duha o dinamici i unutarnjim konfliktima između zaposlenika jedne osnovne škole u Karlovym Varyma osvojila je dva posebna priznanja – glavnog te ekumenskog žirija. Film će publici predstaviti redateljica, glavna glumica Marina Redžepović i dio filmske ekipe, a nakon projekcije uslijedit će razgovor. Zbornica će se moći pogledati i u kinu Tuškanac u 13 sati.

Program u kinu Tuškanac nastavlja se u 17 sati projekcijom filma Veliki gazda, novog naslova iz programa Velikih 5 koji okuplja odabrana ostvarenja pet najvećih europskih kinematografija. Mračna korporativna satira u režiji Fernanda Leóna de Aranoe aktualni je španjolski kandidat za Oscara, a karizmatičnog protagonista koji utjelovljuje prijateljsko lice kapitalističke korupcije tumači Javier Bardem. Novi film Joachima Triera, razigranu i otkačenu romantičnu dramu Najgora osoba na svijetu, gledamo na istoj lokaciji u 19:30 u sklopu programa Ponovno s nama. U svom novom ostvarenju, koje je kritika odredila kao nezaobilazno filmsko štivo za milenijalce, ujedno i finalnom dijelu trilogije Oslo, norveški redatelj donosi suvremeni portret mladih na životnim prekretnicama. U 22 sata započinje blok filmskih naslova iz natjecateljskih programa kratkometražnog međunarodnog filma i Kockica: hrvatskim naslovima Palikuća Davida Gaše i Jesen našeg ljeta Karla Voriha na platnu kina Tuškanac pridružit će se  strani kratkiši Sve vrane svijeta Tang Yi i Sjeverni pol Marije Apčevske.

U Teatru &TD u 18 sati publika će imati priliku pogledati novi filma Radua Judea, berlinskim Zlatnim medvjedom ovjenčano Baksuzno bubanje ili bezumni pornić, a film će najaviti te o njemu nakon projekcije više reći glavna glumica Katia Pascariu. Na istoj lokaciji u 20:30 na programu je britka i intrigantna studija raspada jedne obitelji, snimljena u hanekeovskoj maniri igre mačke i miša s gledateljima – Ljudski faktor Ronnyja Trockera. Film je dio programa Mreže festivala Jadranske regije, pa se do kraja tjedna može pogledati i online na platformi kinoeuropa.hr. U Uraniji se projekcijom filma Čuvari rijeke rumunjskog redatelja Liviua Marghidana u 18 sati nastavlja program najmlađoj publici namijenjenog KinoKino Festivala, a u priču o dječjoj družini koja ljetne praznike provodi na delti Dunava upletene su važne poruke o ekologiji te odnosu čovjeka prema prirodi.

U okviru ZFF-ove platforme Industrija na panelu Spotlight Italy, koji će se od 17 sati odvijati u Talijanskom institutu za kulturu, govorit će se o mogućnostima koprodukcijske suradnje između Hrvatske i Italije. Gostujući stručnjaci iz talijanske filmske industrije predstavit će vlastiti nacionalni audiovizualni sustav, s naglaskom na koprodukcijski forum Kada istok susreće zapad te radionice RE-ACT. Događanje se održava u organizaciji Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu – ICE Agencije i u suradnji s Veleposlanstvom Italije u Hrvatskoj i Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu.