Industrija – edukativni programi za razne interese i sve generacije

Predavanja renomiranih inozemnih filmaša, radionice namijenjene svim generacijama te pitching sesije i tematski paneli odvijat će se tijekom ZFF-a u okviru platforme Industrija. Tijekom osam dana Industrija će ugostiti prominentne filmske stručnjake koji će publici i zainteresiranim sudionicima otkrivati pojedine kreativne i praktične aspekte filmske proizvodnje, ali i svojim savjetima podržati nove talente i njihove projekte u razvoju.

Srpski redatelj i producent Stefan Arsenijević, čiji je cjelovečernji film Strahinja Banović dio ovogodišnje ZFF-ove konkurencije, održat će masterclass o tome kako je temu suvremenog izbjeglištva i balkanske migrantske rute integrirao u svoje novo ostvarenje koje je na ovogodišnjem festivalu u Karlovym Varyma odnijelo nagradu za najbolji film. Događanje će se održati u suradnji ZFF-a s Hrvatskim društvom filmskih djelatnika, kao i masterclass glavne glumice filma Baksuzno bubanje ili bezumni pornić Radua Judea, Katije Pascariu, koja će publici otkriti više o suradnji s rumunjskim redateljskim velikanom i o snimanju Zlatnim medvjedom ovjenčanog ostvarenja u jeku pandemije. Katia Pascariu ujedno je članica ZFF-ova žirija za dugometražni igrani film. U žiriju je i Vanja Černjul, cijenjeni hrvatski snimatelj s holivudskom karijerom, koji će u svom masterclassu organiziranom u suradnji s Restartom govoriti o ključnim filmskim i televizijskim projektima na vlastitom profesionalnom putu koji uključuje i rad na serijama poput Sestra Jackie i Kronike Times Squarea.

Televizijske serije bit će u fokusu programa Series Rough Pitch – The Balkan Way koji zajednički organiziraju DKE – Uredi MEDIA iz Hrvatske, Bugarske, Crne Gore, Grčke i Slovenije. Ovo pitching događanje namijenjeno je projektima igranih TV serija u razvoju, a povod je činjenica da Potprogram MEDIA 2021. – 2027. naglasak stavlja upravo na razvoj ove forme. Projekti odabrani za sudjelovanje putem javnog poziva bit će predstavljeni međunarodnom žiriju stručnjaka, uz moderaciju voditeljice DKE – Ureda MEDIA Hrvatske Martine Petrović. U sklopu programa održat će se i radionica pod vodstvom etabliranih filmskih stručnjakinja, nagrađivane producentice Helene Granqvist te ugledne scenaristice i savjetnice Valerije Richter.

Jačanje koprodukcijske suradnje između Hrvatske i Italije svrha je panela Spotlight Italy u organizaciji Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu – ICE Agencije, u suradnji s Veleposlanstvom Italije u Hrvatskoj, Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu i Industrijom ZFF-a. Gostujući stručnjaci iz talijanske filmske industrije predstavit će nacionalni audiovizualni sustav, s posebnim naglaskom na mogućnosti koproduciranja. Riječi će biti i o talijanskom koprodukcijskom forumu Kada istok susreće zapad te radionicama RE-ACT, čija je svrha jačanje postojeće suradnje među audiovizualnim sustavima različitih država.

Videoigrama kao najbrže rastućem segmentu audiovizualne industrije posvećeno je predavanje i panel pod naslovom Po čemu su videoigre drugačije?, organizirano u suradnji s Francuskim institutom, Goethe-Institutom Kroatien i zagrebačkom Akademijom dramske umjetnosti. Na temelju odabranih primjera, profesor emeritus na pariškom CNAM-u Stéphane Natkin, ujedno osnivač tvrtke za produkciju igara La Compagnie des Martingales, obuhvatit će osnovna načela konstrukcije i budućnost videoigara. Njemu će se u diskusiji pridružiti i Thierry Baujard, suosnivač platforme SpielFabrique, Mario Čelan, direktor agencije SIMORA i poduzetničkog inkubatora Pismo, Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra koji je upravo raspisao prvi javni poziv za razvoj i proizvodnju videoigara, te dekan Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, Davor Švaić, voditelj novog interdisciplinarnog studijskog projekta Edu4Games.

Radionički programi kao jedan od središnjih segmenata Industrije obuhvaćaju raznovrsne edukativno-praktične sesije namijenjene gotovo svim dobnim skupinama. Na jubilarnom desetom izdanju radionice Moj prvi scenarij šest odabranih autorica i autora imat će priliku raditi na razvoju vlastitih scenarija pod mentorstvom scenarista i redatelja Antonija Nuića i Pjera Žalice, kojima će se kao gostujući predavač pridružiti konzultant i edukator sa zavidnim međunarodnim iskustvom David Pope. Uz scenariste iz Španjolske, Poljske, Bosne i Hercegovine te Sirije, svoje će scenarije usavršavati i dvoje hrvatskih autora – redateljica Lana Kosovac, čiji su kratkometražni filmovi obišli domaće i regionalne festivale, te nagrađivani dramatičar i romanopisac Dino Pešut. Podsjetimo, u sklopu ove radionice 2013. godine na scenariju svog dugometražnog debija radila je i Sonja Tarokić, čiju nestrpljivo iščekivanu Zbornicu ove godine gledamo u glavnom programu ZFF-a. Dvanaest studenata sa šest filmskih akademija iz regije – Ljubljane, Beograda, Sarajeva, Cetinja, Skoplja i Zagreba, sudjelovat će pak u programu Industrija Mladost!, gdje će na intenzivnim radionicama razvijati svoje kratkometražne igrane filmove te ih naposljetku predstaviti međunarodnom žiriju na pitchingu otvorenom za javnost.

Djeca osnovnoškolskog uzrasta moći će naučiti kako nastaju videoigre u sklopu radionice Moja prva videoigra, za koju su prijave u tijeku, dok će na radionici Čitaj što gledaš na primjeru literarnih i filmskih inačica Pinokija i Uzbune na Zelenom Vrhu razmišljati o vezama između filma i književnosti. Filmofili stariji od 54 godine imat će priliku uključiti se u radionicu filmske kritike te svojim osvrtima popratiti filmove iz programa Mreže festivala. Nastavnicima i svima uključenima u odgojno-obrazovni sustav namijenjena je radionica Od kina do učionice: metodika nastave kratkometražnog filma, na kojoj će se pružiti primjeri kvalitetnih filmskih naslova i metodički alati za organizaciju tematskog školskog sata. Uz  filmskim i srodnim temama posvećene sadržaje, u sklopu ZFF-a održat će se i online radionica te predavanje o jednom od žarišnih problema današnjice – otpadu, gdje će sudionici doznati kako smanjiti vlastiti otpad i pridonijeti smanjenju negativnog utjecaja na okoliš.